Boerenmarkt voor Ronse

Hebben de voedingsschandalen, recent en uit het verleden, jou ook aan het denken gezet? Hoe kan je als consument nog zeker zijn van de kwaliteit en veiligheid welke we eten? Moeten we alles zelf gaan kweken, slachten, inmaken, invriezen en terug ontdooien? Of kan het ook makkelijker?

Vandaag kopen we het gros van onze voedingswaren in de supermarkt, wij ook trouwens. De supermarkt fungeert als overdekte marktplaats en neemt op elk product zijn procentje winst. Dat procentje winst schuift uiteindelijk door naar de aandeelhouders van uw favoriete supermarkt. Die kunnen zich in Frankrijk, Angola, Canada of China bevinden.

Die aandeelhouders leggen druk op de directie van 'hun' supermarkt om de winst te verhogen. Een ontslagronde, herstructureringen, automatische kassasystemen en de lonen van hun eigen medewerkers aanvallen zijn daar de meest zichtbare gevolgen van.

Maar achter de schermen zet men vooral de producenten onder druk. De boeren, de tuinbouwers, de pastamakers, de yoghurtfabrikanten, de kaasimporteur,... Doordat het vrije marktsysteem de concurrentiestrijd opvoert tot 'leven of dood' voor een supermarktketen, worden net die ketens alsmaar groter en groter. De grootste keten kan namelijk aan de beste prijs inkopen bij zijn leveranciers en producenten. En die zoeken op hun beurt de winst bij hun leverancier of in de kwaliteit van hun eigen product. 

Denk hierbij vooral aan de supermarktketen WalMart. Dat is vandaag het grootste bedrijf, in termen van omzet, ter wereld. Ze zijn groter dan alle petrochemische bedrijven, Chinese staatsbedrijven, autobouwers, mediabedrijven, banken en grondstoffenbedrijven. WalMart maakt makkelijk 16 miljard dollar winst per jaar. WalMart heeft zelf meer inkomsten per jaar dan de 180 armste landen ter wereld samen. Mocht er een G11 bestaan, dan mocht WalMart dat laatste stoeltje bezetten. Zo zie je maar hoe machtig die zijn, machtiger dan gans de Belgische economie samen.

Nu, wij hebben géén WalMart. Maar het "systeem WalMart" wel natuurlijk: kapitalisme. Dat kapitalistische systeem verplicht de supermarkten om te eten of gegeten te worden. Daardoor moeten ze de er de kantjes vanaf lopen om de klanten aan zich te binden, en zet men dus de producenten onder druk de laagste prijs aan te bieden of men is zijn contract kwijt.

De landbouwers moesten onderling ook de concurrentieregels volgen. Dat heeft als resultaat dat vele kleinere boeren verdwenen zijn en enkel nog de grootste spelers zullen overblijven. Want enkel die kunnen volumes halen waardoor de prijs omlaag kan waardoor men nog mag leveren aan de groothandel en/of supermarkt. Het lijkt er stilaan op dat de stad Ronse nu meer supermarkten telt dan landbouwbedrijven. 

Wie wel de vrije markt blijft verdedigen daag ik uit om vandaag een nieuwe supermarkt te openen op zelfstandige basis zonder franchisemodel.

De supermarkten proberen zich wel aan te passen aan de consument van vandaag. De consument kijkt nu met een meer kritische blik naar zijn doosje van piepschuim vlees dan vroeger en kiest vaker voor het Bio-label. Wij lieten ons ook al vaak vangen aan die labels. Want zeg nu zelf. Bio-vlees produceren op zo een grote schaal zoals de supermarkten ons aanbieden, dat kan toch onmogelijk nog écht biologisch gekweekt zijn? 

Om het kapitalistische systeem grondig op zijn kop te zetten zodat men tegen een faire prijs kan boeren en de consument er kan op vertrouwen dat er met zijn voedsel niet is gefoefeld zijn er grove middelen nodig. Ik denk aan vaste en eerlijke prijzen. Ik denk aan samenwerkingsverbanden tussen de landbouwers (en ik bedoel niet de boerenbond) zodat zij sterker staan in het onderhandelen over hun prijs. Ik denk aan meer, uitgebreidere en onaangekondigde controles van het Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid. Ik denk aan bio-landbouw ipv pesticidelandbouw. Ik denk aan importbeperkingen. Ik denk aan geplande economische maatregelen, zo kunnen we berekenen hoeveel liter melk de Belgen verbruiken en daar onze Belgische productie op afstellen zodat we weinig overschot hebben waardoor de prijs stabiel blijft en de boeren verzekerd zijn van hun inkomsten enz

Maar wat kunnen we op stedelijk niveau realiseren? Wat kunnen wij doen? Ik stel voor hier in Ronse alvast te beginnen met een Boerenmarkt. Dat is een markt op vaste tijdstippen, bij voorkeur na 17u tijdens de week, waar de landbouwers uit de streek hun eigen waren rechtstreeks kunnen verkopen aan de consument. Die boeren moeten een gratis standplaats krijgen en met vaste prijzen werken. 

De consument kijkt, keurt, proeft en koopt. De boer stelt tentoon, legt uit, biedt aan en verkoopt. Wat moet je er zoal kunnen kopen? Bloemen, Brood, Gebak, Ijs, Zuivel, Groenten, Fruit, Honing, Vlees, Planten, Kruiden,...

Wat is het verschil met de huidige markt? Ook die marktkramers kopen hun waren meestal in via een groothandel waardoor het systeem van de tussenpersoon, die winst maakt door de arbeid van een ander namelijk de boer, wordt toegepast. Een openluchtsupermarkt als het ware.

Maar zal de consument niet te veel moeten betalen op de Boerenmarkt? Sommige producten zullen duurder zijn, maar kwaliteitsvoller. Maar andere producten zullen goedkoper zijn dankzij de tussenpersonen die vervallen en sommige handelingen die niet plaats vonden. Denk aan kuisen verpakking, transport,... Ook zal je er producten vinden die men weigert in de supermarkt aan te bieden zoals een kromme wortel, een te kleine komkommer, een te grote appel, aan aardappel met een vreemde vorm,... Een boerenmarkt kan de landbouwers ook aanzetten zelf nieuwe en innovatieve producten te ontwikkelen want hij wordt er meteen voor beloond.

Verder wijs ik geen enkele burger met de vinger die wél naar de prijs kijkt bij het inkopen doen en geen rekening kan houden met eerlijke producten. Voor mij zijn die Primarkklanten géén criminelen maar zoek ik eerder de oplossing in het aanpassen van ons systeem. De vrije markt, welke dit alles mogelijk maakt en zal blijven mogelijk maken met gelijk welk product vandaag en in de toekomst. 

Het kapitalisme blinkt vooral uit in zijn uitbuiting van diegene die de waren produceren. Daar wil ik vanaf. En jullie?

De inhoud van deze pagina werd ingegeven door Robin Tonniau . Robin Tonniau draagt de verantwoordelijkheid voor de inhoud.

Gerelateerde berichten

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men zwerfvuil tegen

Zo goed als iedereen ergert zich er aan en klaagt er over, en toch, het verandert niet. Het lijkt alleen maar erger te worden. Carnavalsfeesten, festivals, de Ronde van Vlaanderen en andere grote even...

lees meer