Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men zwerfvuil tegen

Zo goed als iedereen ergert zich er aan en klaagt er over, en toch, het verandert niet. Het lijkt alleen maar erger te worden. Carnavalsfeesten, festivals, de Ronde van Vlaanderen en andere grote evenementen worden steevast afgesloten met bergen afval in de publieke ruimte. Het lijkt wel een traditie. Het is meteen ook één van de grote mysteries van deze tijd: iedereen is het afval beu, maar het blijft zich maar opstapelen.

De burger zal het wel oplossen?

We kunnen de nieuwe trend 'plogging' dus enkel maar toejuichen.  U hebt er ondertussen wellicht al van gehoord: joggen en zwerfvuil rapen. U traint er meer spieren mee dan bij gewoon joggen en u doet ondertussen iets nuttigs. Groen Ronse gaat volgende zaterdag ook ploggen. Wij doen het voor u! 

Afvalarm leven, velen willen het wel, maar het lijkt een verloren zaak. Op vele evenementen krijgt u nog steeds alles geserveerd in wegwerpservies.

U kent die frustratie wellicht ook: u komt thuis van de supermarkt en blijkt meer verpakkingen dan voedsel mee te hebben. U bent niet alleen: de recente acties 'plastic attack' zijn er het levende bewijs van. Consumenten gaan in groep naar de supermarkt en laten er al de overtollige verpakkingen achter.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/07/plastic-attack/

Zonder doeltreffende oplossingen zullen deze trends een stille dood sterven. Telkens je je toertje gaat lopen gewapend met handschoen en zak, zult u op dezelfde plaatsen weer over het afval struikelen. Allicht zal de moed u in de schoenen zakken! We kunnen ook niet wekelijks met een groep afspreken om een 'plastic attack' te organiseren, Het lijkt op water naar zee dragen, zeeën die steeds meer op plastic soep beginnen te lijken. 

Het gemeentebestuur als motor van verandering

Met sensibilisering alleen komen we er niet. Ondanks de vele dure campagnes blijft het zwerfvuil toenemen. Alleen het opkuisen van de bermen zou zo'n € 60 miljoen kosten, geld dat we toch beter voor iets anders zou kunnen gebruikt worden. Op het internet struikelen we over de filmpjes die de kwalijke gevolgen van het plastic afval voor onze gezondheid en de ecosystemen aantonen,

Het is oneerlijk om alle verantwoordelijkheid bij het individu te leggen, Politici kunnen gedragsveranderingen een duwtje in de rug geven door passende maatregelen te nemen. 
Groen Ronse heeft alvast enkele suggesties:
  • Ronse, sluit u aan bij de statiegeldalliantie! Statiegeld op blikjes en flesjes zou het zwerfvuil met zo'n 40% kunnen verminderen. Het maakt deze afvalstromen ook zuiverder, zodat er meer effectief gerecycleerd zal worden door de industrie. Meer dan 100 Vlaamse gemeente deden het al, waar wachten wij op?
  • Zorg voor voldoende vuilnisbakken in de publieke ruimte maar dan met een kleine opening zodat er geen vuilzakjes kunnen in gepropt worden.
  • Laten we het Britse voorbeeld volgen, The Queen als trendsetter! Geen wegwerpservies of rietjes meer in de stadsdiensten en op feesten en evenementen gesteund door het stadsbestuur.
  • Maak het de burger gemakkelijk om te sorteren. Verschillende soorten afval kan u gratis afgeven op het containerpark. Voor wie geen wagen heeft, is dit niet simpel. Stuur maandelijks een vrachtwagen van het containerpark naar elke wijk. Laat mensen het afval dat gratis kan afgeleverd worden daar afgeven. Stuur meteen ook een vrachtwagen van de Kringwinkel mee en geef spullen een tweede leven!
  • Werk samen met de lokale handelaars een plan uit om mensen te motiveren om eigen herbruikbare verpakkingen mee te brengen naar winkel. Dit is bijvoorbeeld perfect mogelijk bij de slager, viswinkel, traiteur, ...


En nu nog wachten op een krachtdadig bestuur. In afwachting gaan wij alvast verder ploggen:

zaterdag 14/10 om 14 uur, parking Delhaize, Ronse.

U plogt toch ook?

De inhoud van deze pagina werd ingegeven door Anne Marescaux . Anne Marescaux draagt de verantwoordelijkheid voor de inhoud.